´Nooit meer…´ is het verhaal van Annie Seegers

‘Mijn naam is Annie Seegers. Ik ben geboren in 1932 in Loil, als vijfde kind van Drikus Seegers en Anna Welling die samen een bakkerij en kruidenierszaak hadden in het dorp. In ‘Nooit meer…’ neem ik jullie mee in het levensverhaal van onze bakkersfamilie. Een familie, die werd getekend door de gebeurtenissen voor, tijdens, en vooral ook ná de Tweede Wereldoorlog.’

‘In flashbacks naar het verleden laat ik jullie zien hoe het dagelijkse leven de jaren ’30 wordt beïnvloed door de dreiging van de naderende oorlog, waardoor het voor mijn vader en moeder steeds moeilijker wordt om de bakkerij draaiende te houden. Helemaal na de Razzia in 1945, waarbij het dorp op brute wordt overgenomen door de Duitse bezetters.’

‘Op 3 april 1945 is het groot feest in het dorp als Loil wordt bevrijd. Ook in de bakkerij viert onze familie de vrijheid. Tot ons leven vier dagen later voorgoed verandert door die ene afschuwelijke gebeurtenis, die voor altijd in mijn geheugen staat gegrift.’

Vrij. Gewoon, maar vanzelfsprekend is het niet
Vrij. Dat vier je; blijdschap, geluk, maar ook deel je verdriet
Want wij, wij dragen bij aan wat er wordt bepaald
Oorlog, het verleden blijft
Geen geweld, nooit meer herhaald

‘Ik weet als geen ander hoe vrijheid en verdriet héél erg dicht bij elkaar kunnen liggen. Want vrijheid en verdriet hebben ook míjn leven bepaald. En doen dat vandaag de dag nog steeds. Hoe dan? Wat is er dan gebeurd? Wat heeft de oorlog dan precies met mij en mijn gezin gedaan? Dat wil ik in dit openluchtspel graag met jullie delen. Want wat er toen is gebeurd… mag NOOIT MEER gebeuren.’

De rol van Annie Seegers wordt gespeeld door Rita Koster.

openluchtspel.nooitmeer@gmail.com

Gebruiker openluchtspel.nooitmeer@gmail.com

Meer berichten van openluchtspel.nooitmeer@gmail.com

Reageer