´Nooit meer…´ is het verhaal van Drikus en Anna

‘Ik ben Drikus Seegers. Bakker, kruidenier, dichter, lid van Amicitia, man van Anna en vader van negen prachtige kinderen. Het bakkersbloed zat al vroeg in onze familie. Op 1 mei 1895 kwam mijn vader, Lambertus, van Herwen naar Loil. Hij kocht het pand aan de Wehlseweg 14 en begon er zijn bakkerij. Mijn beste vader overleed toen hij pas 48 jaar was, en mijn moeder moest de zaak draaiende zien te houden. Samen met een paar knechten, dat wel.’

‘In 1913, toen ik net 14 was geworden, ging ik naar Doetinchem om ervaring op te doen in het bakkersvak. Een half jaar later liet ik mij inschrijven als bakker, en kwam ik terug om samen met ma voor de zaak te zorgen. Het duurde niet lang tot ik Anna Welling ontmoette: de liefde van mijn leven. Anna en ik trouwden in 1925, en een jaar later werd onze eerste dochter Riet geboren. Er volgden daarna nog acht kinderen: Bertus, Mimi, Henk, Annie, Fien, Geert, Jan en Bennie.’

‘Het leven was goed voor ons, tot die ellendige Hitler en zijn troepen opdoken in de jaren ‘30. Heel lang leken het gevaar en de angst heel ver weg, maar langzaam kwam de dreiging dichterbij. Tot in het dorpje Loil. Tot ín de bakkerij.’

Ik durf het bijna niet te zeggen
en nauwelijks aan te denken
Maar als Duitsland, Polen binnenvalt
wordt er meer gedaan dan alleen de vuisten gebald

De rol van Drikus Seegers wordt gespeeld door John Peters. Anna Seegers-Welling wordt gespeeld door Laureen Harmsen.

Openluchtspel Nooit Meer

Gebruiker Openluchtspel Nooit Meer

Meer berichten van Openluchtspel Nooit Meer

Reageer